Home
Home
Home

Kokt torskrygg, smögenräkor, pocherat ägg, pepparrot och hollandaise gjord på brynt smör

Kokt torskrygg, smögenräkor, pocherat ägg, pepparrot och hollandaise gjord på brynt smör 4 portioner

Ingredienser:
4 bitar torskrygg a 2 hg
2 äggulor
3 dl smör citron till hollandaise och garnering
Salt
4 hela ägg ½ dl ättika
1 dl vatten
1 bit pepparrot
28 skalade smögenräkor

Tillagning:
Rimma torskbitarna i 1 liter vatten, 1 dl salt och 1 dl socker i 1 timme.
Bryn smöret i kastrull till karamelliserad doft och smak, sila av det direkt. Se till att smöret blir brynt inte bränt.
Vispa äggulor, citronsaft (från en citron) över vattenbad i en bunke med ballongvisp tills det blir luftigt och fingervarmt.
Ta bort bunken från vattenbadet. Vispa försiktigt i smöret som måste vara fingervarmt inte mer. Smaka av med salt och peppar och ev. mer citron. Om konsistensen är för tjock tillsätt lite ljummet vatten.
Sprack såsen? Lugn det går att lösa! Koka upp ½ dl grädde, vispa ned din spruckna hollandaise i en tunn stråle. Knäck äggen i en skål med ättika och vatten. Låt stå 20 minuter. Koka upp vatten och sjud äggen 2 minuter. Plocka upp försiktigt med en hålslev. Sjud torsken 8-10 minuter till en innertemperatur på 42 grader. Riv pepparroten över.

Kokt torskrygg, smögenräkor, pocherat ägg, pepparrot och hollandaise gjord på brynt smör

Publicerat: 1 mars, 2016