Receptkategori: Grönsaker

Helstekt rotselleri med smör, hasselnötter, parmesan och timjan

Rotselleri och blomkål är allra godast att helsteka på det här sättet. Rotsellerin får en brynt fin yta och mycket av vätskan i rotfrukten dunstar under tillagningen. Testa även en alternativ servering genom att skära den helstekta rotsellerin supertunt i skärmaskin och servera som carpaccio med lite olivolja, rostade nötter, parmesan, salt och peppar.

Kommentarer: 0 Läs mer »

Gazpacho

En somrig gazpacho av Thomas Mortensen. 4 personer 1 skalad gurka 1 röd paprika 3 stora tomater 1 gul lök 1 vitlöksklyfta 1 röd chili 2 stjälkar blekselleri 8 dl tomatjuice Tabasco efter smak 3 msk sherryvinäger (Solera) 1 kryddmått socker Olivolja Salt Svartpeppar Mixa alla grönsaker. Mixa sedan hälften av det passerade med olivolja. […]

Kommentarer: 0 Läs mer »

Vit sparris med stuvade toppmurklor och forellrom

4 personer Ingredienser: 8 vita, tjocka sparrisar 2 hg färska toppmurklor (toppmurklor kan ersättas med annan torkad svamp som Karl-Johan, färsk shiitake eller champinjon) 1 brk Sturehofs vitvinsås 1 brk Sturehofs hollandaisesås Ca 80 gr forellrom Smör Salt Tillagning: Börja med att hacka murklorna. Stormkoka dem sen i ca 1 minut (inte för att de är […]

Kommentarer: 0 Läs mer »

Ramslök

Ramslöken (även kallad ”skogsvitlök”) är en exklusiv smaksättare i många rätter och en av vårens allra första primörer. Hela plantan är ätbar (lök, blad, blomstänglar med knoppar) och är rik på vitamin C och järn. Ramslök bör ätas färsk inom några dagar men den går också bra att frysa in för att kunna njuta längre av […]

Kommentarer: 0 Läs mer »

Morot med chorizo, mandel och timjan

4 portioner Ingredienser: 400 gr knippmorötter 75 gr färsk chorizo 3 msk grovhackad mandel 1 citron, skal 2 tsk timjan smör rapsolja salt Tillagning: Sätt ugnen på 225 grader. Ansa morötterna och ta bort den grova blasten. Bryn dem i smör och olja i en ugnssäker stekpanna tillsammans med chorizon några minuter tills allt fått […]

Kommentarer: 0 Läs mer »

Lettisk sallad

4 portioner Ingredienser: 1 st svartrova 1 st citron 1,5 dl smetana Salt Tillagning: Riv rovan grovt. Blanda med 2 msk salt, knåda i ett par minuter, låt dra i 15 min. Skölj ordenligt så att saltet försvinner. Pressa över citronjucie. Blanda med smetanan. Låt stå i rumstemperatur i 30 min innan servering. Gott till […]

Kommentarer: 0 Läs mer »

Kålrabbicarpaccio

4 portioner Ingredienser: 1 kålrabbi 1 citron Olivolja Parmesan Rostad, grovhackad mandel Tillagning: Skala kålrabbin och skiva den tunt på mandolin. Lägg upp skivorna på ett fat. Ringla över olivolja och citronjuice. Hyvla parmesan och strö ut nötterna Kålrabbicarpaccio

Kommentarer: 0 Läs mer »

Helstekt blomkål

4 portioner Ingredienser: 1 blomkålhuvud (ca 600 g) 100 gr + 150 gr smör 20 salviablad 3/4 dl kapris 3-4 tsk pressad citronjuice Salt Tillagning: Sätt ugnen på 200 grader. Ansa blomkålen och ställ den i en ugnssäker form. Gnid in hela blomkålshuvudet med 100 g smör. Salta. Baka mitt i ugnen i 10 minuter. […]

Kommentarer: 0 Läs mer »

Cayennegurka

4 portioner Ingredienser: 2 st fasta slanggurkor Smör Salt Cayennepeppar Tillagning: Stek gurkan i kuber i smör ett par minuter. Smaka av med salt och cayennpeppar. Gott och enkelt till stekt kött eller fisk. Cayennegurka

Kommentarer: 0 Läs mer »

Bakad purjolök med getost, honung, timjan och pinjenötter

4 portioner Ingredienser: 1 purjolök 2 msk timjan 100 gr getost 50 gr rostade pinjenötter 2 tsk honung olivolja salt Tillagning: Sätt ugnen på 250 grader. Ansa purjolöken lätt men låt roten vara kvar. Skär ett snitt på längden utan att skära igenom och tvätta ordentligt. Lägg upp på en plåt med bakplåtspapper. Baka mitt […]

Kommentarer: 0 Läs mer »