Receptkategori: Fisk och skaldjur

Lasses kräftkok

Här kommer ett recept på hur du gör det bästa kräftkoket, glöm inte att addera mycket kärlek. Lasse utgår från 10 liter vatten. Häll ner kräftorna i en balja, byt vatten fyra gånger och rör om ordentligt. Använd mycket krondill, ungefär 0,5 kilo 1 flaska lättöl 2 flaskor porter 1 dl socker 4 hg salt […]

Kommentarer: 0 Läs mer »

Sotare

Riktiga sotare 4 portioner Ingredienser: 800-1000 gr nackad strömming Grovt salt Matolja Fiskhalster, grill Tillagning: Skölj strömmingen, blanda ner 2 rejäla nävar grovt salt. Låt stå i ca 30 min i rumstemperatur. Skölj sedan av saltet och lägg fisken i en bunke med kallt vatten i ca 20 minuter, byt vatten efter 1/2 tiden. Torka […]

Kommentarer: 0 Läs mer »

Skrei

Skrei betyder skrida på norska. När torsken är fet och redo för lek går den in mot norska kusten. Där kan den fiskas av mindre båtar än normalt. Efter leken simmar 90 procent av torsken tillbaka ut i havet. Skreifiske är ett hållbart fiske. Snabbrimma alltid fisk ½ timme innan tillagning genom att salta den […]

Kommentarer: 0 Läs mer »

Havskräftsoppa

4 portioner Ingredienser: 1 kg kokta havskräftor 2 msk smör 1 dl tomatpuré 1 gul lök skuren i grova tärningar 1 morot skuren i grova tärningar ¼ rotselleri skuren i grova tärningar 1 fänkål skuren i grova tärningar 3 dl vitt vin 5 dl vatten 5 dl grädde 5 cl cognac 2 msk dillfrö 4 […]

Kommentarer: 0 Läs mer »

Tips från fiskdisken

Släng inte skalen från dina skaldjur. Hetta upp matolja i en stor kastrull eller gryta. När oljan är het läggs skalen i, rosta skalen i ca 1 minut. Lägg i lite tomatpure. Därefter lägger du i grönsaker efter smak och tillgång (gärna rens). Fyll på med vatten eller vitt vin om du har. Låt småkoka […]

Kommentarer: 0 Läs mer »

Sardell och kaprisdressing

4 personer Ingredienser: 1 msk goda sardeller 1 msk kapris 5 vitlöksklyftor Zest och saften från en citron 1 msk hackad persilja 2 dl olivolja Tillagning: Kör alla ingridienser (utom oljan) i mixer till en jämn smet. Droppa i oljan lite i taget. Servera som dipp till grönsaker eller som en röra till stekt fisk. […]

Kommentarer: 0 Läs mer »

Kokta havskräftor med aîoli och citron

Ingredienser: Kokta burfångade havskräftor från Smögen Aîoli 2 äggulor 3 vitlöksklyftor 3 krm salt ½ dl pressad citronsaft 3 dl rapsolja 1 knivsudd cayennepeppar Tillagning: Skala vitlöksklyftan och riv den fint. Vispa ihop äggulan, citronsaften, vitlöken, cayennepeppar och saltet. Tillsätt oljan försiktigt, först droppvis sedan i en fin stråle. Vispa kraftigt hela tiden. Du kan […]

Kommentarer: 0 Läs mer »