Home
Home
Home

Ramslök

Ramslöken (även kallad ”skogsvitlök”) är en exklusiv smaksättare i många rätter och en av vårens allra första primörer.

Hela plantan är ätbar (lök, blad, blomstänglar med knoppar) och är rik på vitamin C och järn. Ramslök bör ätas färsk inom några dagar men den går också bra att frysa in för att kunna njuta längre av den goda smaken.

Tillagning av svensk ramslökspesto

Mixa följande: ca 20 blad ramslök, 25 gr rostade hasselnötter, 1 dl kallpressad rapsolja, 50 gr lagrad Prästost/Svecia. Krydda med salt och peppar efter smak. Späd eventuellt med lite kokande vatten om så behövs. Peston håller ca en vecka i kylskåp.

Caesarsallad på ramslök
Riv ett huvud romansallad i mellanstora bitar. Pressa saften av en citron över salladen och blanda ner 1 msk finhackade sardeller, 1 dl riven ost (lagrad Prästost eller Svecia) och 1 dl ramslöksolja (görs på 1 dl rapsolja och ca 20 blad ramslök). Blanda alla ingredienser så att de rivna salladsbladen blir täckta av dressingen. Servera med grillad lax eller kyckling.

För utskrift: Ramslök recept

Publicerat: 15 mars, 2016