Recept

Cayennegurka

4 portioner Ingredienser: 2 st fasta slanggurkor Smör Salt Cayennepeppar Tillagning: Stek gurkan i kuber i smör ett par minuter. Smaka av med salt och cayennpeppar. Gott och enkelt till stekt kött eller fisk. Cayennegurka

Kommentarer: 0 Läs mer »

Bakad purjolök med getost, honung, timjan och pinjenötter

4 portioner Ingredienser: 1 purjolök 2 msk timjan 100 gr getost 50 gr rostade pinjenötter 2 tsk honung olivolja salt Tillagning: Sätt ugnen på 250 grader. Ansa purjolöken lätt men låt roten vara kvar. Skär ett snitt på längden utan att skära igenom och tvätta ordentligt. Lägg upp på en plåt med bakplåtspapper. Baka mitt […]

Kommentarer: 0 Läs mer »

Friterade carciofinos

4 personer Ingredienser: 12 carciofino (mini kronärtskockor) 1 liter rapsolja 1 citron Parmesan Salt Peppar Tillagning: Skala bort de yttersta bladen och toppen på kronärtskockorna. Värm oljan i en kastrull eller en fritös, till 180 grader. Se till att ha ett lock nära till hands. Fritera kronärtskockorna tills de är gyllene. Ta upp dem och […]

Kommentarer: 0 Läs mer »

Tips från grönsaksdisken

Släng inte blast, skal eller rens från grönsaker. Skölj noga, koka i stor kasrtull med vatten och ev kryddor. Låt småkoka i ca 30 minuter, sila av och koka ner till hälften. Använd som grund till soppor, såser eller grytor. Fonden går bra att frysa in   Tips från grönsaksdisken

Kommentarer: 0 Läs mer »

Tips från köttdisken

Släng inte kycklingskrovet. Ta bort skinnet och lägg skrovet i en stor kastrull, lägg i grönsaker, vilka som helst, dock bör lök alltid ingå. Fyll på med vatten och ev. vin som du kan undvara, vitt, rött, rosé eller sherry spelar ingen roll. Låt småkoka i 30 min, sila av, koka ner fonden till hälften. […]

Kommentarer: 0 Läs mer »

Tips från bagaren 2

Skiva upp gamla kanelbullar eller liknande och lägg på galler i ugn (ca 75 grader) i en timme så har du goda skorpor. Tips från bagaren 2

Kommentarer: 0 Läs mer »

Tips från fiskdisken

Släng inte skalen från dina skaldjur. Hetta upp matolja i en stor kastrull eller gryta. När oljan är het läggs skalen i, rosta skalen i ca 1 minut. Lägg i lite tomatpure. Därefter lägger du i grönsaker efter smak och tillgång (gärna rens). Fyll på med vatten eller vitt vin om du har. Låt småkoka […]

Kommentarer: 0 Läs mer »

Tips från bagaren 1

När surdegsbröd eller pain richen känns gammal, håll den under vattenkranen i 1-2 sekunder. Grädda om den i ugn (200 grader) i ca 15-20 minuter. Som nybakat. Tips från bagaren 1

Kommentarer: 0 Läs mer »

Stuvade makaroner

4 pers Ingredienser: 1 liter mjölk 500 gr gammeldags makaroner 1 tsk socker Riven muskot, salt och peppar Smör Tillagning: Koka upp mjölken, häll i makaronerna och sänk värmen. Rör hela tiden så det inte bränns vid i ca 15-20 min. Ha i en klick smör, riven muskot, socker och smaka av med salt och […]

Kommentarer: 0 Läs mer »

Stekta kronärtskockor

Klyfta de råa kronärtskockorna. Förväll klyftorna snabbt i 2 min. Mjöla in de förvällda klyftorna. Vispa upp ett ägg och doppa de mjölade klyftorna. Krydda med svartpeppar och parmesan. Stek klyftorna tills de får en gyllene yta. Stekta kronärtskockor

Kommentarer: 0 Läs mer »