Recept

Semlor

Ingredienser: 500 gram mjölk (kall) 50 gram jäst 200 gram smör (rumstempererat) 200 gram socker (gärna råsocker) 20 gram kardemumma (grovmalen) 10 gram salt 1100 gram vetemjöl (ekologiskt) 1 st ägg Tillagning: Blanda alla ingredienser i en maskin ca 2 minuter långsamt så att det blir en deg. När degen gått ihop öka hastigheten och […]

Kommentarer: 0 Läs mer »

Morot med chorizo, mandel och timjan

4 portioner Ingredienser: 400 gr knippmorötter 75 gr färsk chorizo 3 msk grovhackad mandel 1 citron, skal 2 tsk timjan smör rapsolja salt Tillagning: Sätt ugnen på 225 grader. Ansa morötterna och ta bort den grova blasten. Bryn dem i smör och olja i en ugnssäker stekpanna tillsammans med chorizon några minuter tills allt fått […]

Kommentarer: 0 Läs mer »

Pizzasallad

Ingredienser: ½ vitkålshuvud Salt Kryddor Tillagning: Strimla kålen fint. Blanda i 4 msk salt. Knåda i ett par minuter, låt dra i 15 min. Skölj ordentligt så att saltet försvinner. Blanda med vinäger och olivolja. Smaksätt med kryddor efter tycke och smak (vitlök, chili, spiskummin etc). Pizzasallad

Kommentarer: 0 Läs mer »

Lettisk sallad

4 portioner Ingredienser: 1 st svartrova 1 st citron 1,5 dl smetana Salt Tillagning: Riv rovan grovt. Blanda med 2 msk salt, knåda i ett par minuter, låt dra i 15 min. Skölj ordenligt så att saltet försvinner. Pressa över citronjucie. Blanda med smetanan. Låt stå i rumstemperatur i 30 min innan servering. Gott till […]

Kommentarer: 0 Läs mer »

Tips från köttdisken

Tag ut köttet ½ timme innan stekning. Salta dubbelt så mycket som vanligt. Innan stekning, torka av överflödigt salt. Tips från köttdisken

Kommentarer: 0 Läs mer »

Kålrabbicarpaccio

4 portioner Ingredienser: 1 kålrabbi 1 citron Olivolja Parmesan Rostad, grovhackad mandel Tillagning: Skala kålrabbin och skiva den tunt på mandolin. Lägg upp skivorna på ett fat. Ringla över olivolja och citronjuice. Hyvla parmesan och strö ut nötterna Kålrabbicarpaccio

Kommentarer: 0 Läs mer »

Havskräftsoppa

4 portioner Ingredienser: 1 kg kokta havskräftor 2 msk smör 1 dl tomatpuré 1 gul lök skuren i grova tärningar 1 morot skuren i grova tärningar ¼ rotselleri skuren i grova tärningar 1 fänkål skuren i grova tärningar 3 dl vitt vin 5 dl vatten 5 dl grädde 5 cl cognac 2 msk dillfrö 4 […]

Kommentarer: 0 Läs mer »

Helstekt blomkål

4 portioner Ingredienser: 1 blomkålhuvud (ca 600 g) 100 gr + 150 gr smör 20 salviablad 3/4 dl kapris 3-4 tsk pressad citronjuice Salt Tillagning: Sätt ugnen på 200 grader. Ansa blomkålen och ställ den i en ugnssäker form. Gnid in hela blomkålshuvudet med 100 g smör. Salta. Baka mitt i ugnen i 10 minuter. […]

Kommentarer: 0 Läs mer »