Recept

Helstekt rotselleri med smör, hasselnötter, parmesan och timjan

Rotselleri och blomkål är allra godast att helsteka på det här sättet. Rotsellerin får en brynt fin yta och mycket av vätskan i rotfrukten dunstar under tillagningen. Testa även en alternativ servering genom att skära den helstekta rotsellerin supertunt i skärmaskin och servera som carpaccio med lite olivolja, rostade nötter, parmesan, salt och peppar.

Kommentarer: 0 Läs mer »

Lasses kräftkok

Här kommer ett recept på hur du gör det bästa kräftkoket, glöm inte att addera mycket kärlek. Lasse utgår från 10 liter vatten. Häll ner kräftorna i en balja, byt vatten fyra gånger och rör om ordentligt. Använd mycket krondill, ungefär 0,5 kilo 1 flaska lättöl 2 flaskor porter 1 dl socker 4 hg salt […]

Kommentarer: 0 Läs mer »

Gazpacho

En somrig gazpacho av Thomas Mortensen. 4 personer 1 skalad gurka 1 röd paprika 3 stora tomater 1 gul lök 1 vitlöksklyfta 1 röd chili 2 stjälkar blekselleri 8 dl tomatjuice Tabasco efter smak 3 msk sherryvinäger (Solera) 1 kryddmått socker Olivolja Salt Svartpeppar Mixa alla grönsaker. Mixa sedan hälften av det passerade med olivolja. […]

Kommentarer: 0 Läs mer »

Vit sparris med stuvade toppmurklor och forellrom

4 personer Ingredienser: 8 vita, tjocka sparrisar 2 hg färska toppmurklor (toppmurklor kan ersättas med annan torkad svamp som Karl-Johan, färsk shiitake eller champinjon) 1 brk Sturehofs vitvinsås 1 brk Sturehofs hollandaisesås Ca 80 gr forellrom Smör Salt Tillagning: Börja med att hacka murklorna. Stormkoka dem sen i ca 1 minut (inte för att de är […]

Kommentarer: 0 Läs mer »

Grillad Reko kyckling

1 Reko kyckling 1 zucchini från Verona 1 knippe grön sparris från Verona 1 citron I kvist rosmarin 3 dl crème fraiche från Järna mejeri 1 dl olivolja smörgåskrasse 12 röda steklökar Salt och svartpeppar Tillagning: Stycka upp kycklingen i bröst, lår och vingar. Dela respektive detalj ytterligare 1 gång. Riv på citronskal, skuren rosmarin, […]

Kommentarer: 0 Läs mer »

Ramslök

Ramslöken (även kallad ”skogsvitlök”) är en exklusiv smaksättare i många rätter och en av vårens allra första primörer. Hela plantan är ätbar (lök, blad, blomstänglar med knoppar) och är rik på vitamin C och järn. Ramslök bör ätas färsk inom några dagar men den går också bra att frysa in för att kunna njuta längre av […]

Kommentarer: 0 Läs mer »

Sotare

Riktiga sotare 4 portioner Ingredienser: 800-1000 gr nackad strömming Grovt salt Matolja Fiskhalster, grill Tillagning: Skölj strömmingen, blanda ner 2 rejäla nävar grovt salt. Låt stå i ca 30 min i rumstemperatur. Skölj sedan av saltet och lägg fisken i en bunke med kallt vatten i ca 20 minuter, byt vatten efter 1/2 tiden. Torka […]

Kommentarer: 0 Läs mer »

Sturehofkaviar

Ingredienser och tillagning: Blanda 300 gram sockersaltad torskrom med 1 krm ingefära 1 tsk tomatpuré ½ nejlika 1 krm vitpeppar 1 krm kryddpeppar 1 krm kanel 1 krm granulerad lök San Agustinröra (Kaviargrädde) Blanda 3 msk sturehofkaviar med 5 dl vispad grädde Lite anjovisspad 1 msk klippt gräslök För utskrift: Sturehofkaviar

Kommentarer: 0 Läs mer »

Sturehofs snapsar

Tokdricka Lägg i 1 knippa färsk malört (ca 25 gr) i en flaska brännvin special. Låt stå i 2-3 dagar, sila och häll tillbaka i flaskan. Sturehofsaft Lägg i det gula från skalet av en sköljd citron i 1 flaska brännvin special. Låt stå i ca 1 vecka, sila och häll tillbaka i flaskan. Oväder […]

Kommentarer: 0 Läs mer »

Skrei

Skrei betyder skrida på norska. När torsken är fet och redo för lek går den in mot norska kusten. Där kan den fiskas av mindre båtar än normalt. Efter leken simmar 90 procent av torsken tillbaka ut i havet. Skreifiske är ett hållbart fiske. Snabbrimma alltid fisk ½ timme innan tillagning genom att salta den […]

Kommentarer: 0 Läs mer »